Faraon hauta löytyi Abydoksesta

Hyvää vuodenvaihdetta!

Vuosi 2014 on alkanut egyptologian suhteen mukavasti kahdella merkittävällä hautalöydöllä. Tärkeämpi on 13. dynastian (1781 eaa.-1650 eaa.) aloittaneen farao Sobekhotep I:n aiemmin tuntematon hauta, jonka yhdysvaltalainen tutkijaryhmä löysi Osiriksen kulttikeskuksesta Abydoksesta. 500 km Kairosta etelään sijaitseva Abydos (muinaisegyptiksi Abjedu) on tunnettu varhaisen Egyptin kuninkaallisista haudoista, ja egyptiläiset itse uskoivat jumalkuningas Osiriksenkin olevan sinne haudattu.

Vaikka kyse on faraon haudasta, ei kannata odottaa uutisia kulta-aarteista. Ennen Uutta valtakuntaa ei faraoiden hautoja ahdettu täyteen arvometalleja. Lisäksi Sobekhotepin hauta (kuten kaikkien muidenkin faraoiden Tutankhamonia ja Psusennes I:stä lukuun ottamatta) oli ryöstetty, ja sen päällä ollut pyramidi on aikojen saatossa kadonnut. Graniitista rakennettu hautakammio oli kuitenkin jäljellä, samoin kuin faraon massiivinen, 60 tonnin painoinen kvartsiittisarkofagi. Haudassa oli lisäksi faraon nimeä kantava steela, kuva faraosta valtaistuimellaan ja kanooppiastioiden jäännöksiä. Astioissa säilyttiin ammoin faraon sisäelimiä.

Koska kuninkaallisia hautoja löytyy Egyptistä harvoin ja faraoiden hautoja vielä harvemmin, on löytö merkittävä. Vielä tärkeämmäksi sen tekee, ettei 13. dynastian ajasta tiedetä järin paljon, ja hallitsijasuvun faraoiden hallitsemisjärjestyskin on hieman epäselvä asia. Kiehtovaa on, että hauta löytyi Abydoksesta eikä Dashurista, mistä tunnetaan kaikki muut saman dynastian faraohaudat.

Kaivaukset jatkuvat vielä, mutta ilmeisesti faraosta itsestään ei haudassa ole jälkiä. Ehkä tämä kyllästyi makoilemaan mahtavassa arkussaan.

Entä se toinen hauta? Kyseessä on japanilaisten Wasedan yliopiston ryhmän Luksorista löytämä viljavarastojen Mut-jumalattaren viljavarastojen ja oluenpanijoiden valvojan Khonsu-em-hebin ramessidikaudelle (1298 eaa.-1069 eaa.) ajoittuva hauta, jonka seinillä kuvataan olevan värikkäitä freskoja omistajasta.

Mukavaa saada positiivisia uutisia Egyptistä näin vuoden aluksi!

Löydöistä uutisoi The Art Newspaper.

Tietoja Ilari Aalto

Olen arkeologi, keskiajantutkija ja tietokirjailija.
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s