Löytyykö Tutankhamonin haudasta aiemmin tuntemattomia kammioita?

Kirjoitin vuonna 2015 Kalmistopiiriin jutun kammioista, joita silloin etsittiin nuorena kuolleen farao Tutankhamonin haudasta. Egyptologi Nicholas Reeves oli ehdottanut Kuninkaiden laaksossa Egyptin Luksorissa sijaitsevan haudan seinissä erottuvien suorakulmaisten muotojen viittaavaan sinetöityihin oviaukkoihin. Kolme eri ryhmää suoritti haudassa tutkauksia, joiden tulokset jäivät kuitenkin epäselviksi: vaikka japanilainen tutkimusryhmä uskoi tulostensa mukaan seinän takana todella olevan lisäkammioita, italialaisen ryhmän tulokset osoittivat täysin päinvastaista. Niinpä tutkimukset lopetettiin tuloksettomina vuonna 2018. Vaikutti siltä, että Reevesin esittämä tulkinta kammioista oli liian hyvä ollakseen totta.

Illustration_from_The_Tomb_of_Tut-Ankh-Amen,_Plate_XIII,_the_Sixteen_Steps

Harry Burtonin valokuva Tutankhamonin haudan portaista vuodelta 1923, seuraavana vuonna haudan avaamisesta. Wikimedia Commons.

Arvostettu tiedelehti Nature yllätti eilen kuitenkin täysin uutisoimalla, että haudan yläpuolella tehdyt maatutkaukset näyttävät Tutankhamonin haudan vieressä olevan, haudan kanssa saman suuntaisen symmetrisen tyhjän tilan. Jos näin on, löytö pakottaa nostamaan Reevesin hypoteesin takaisin työpöydälle. Kuninkaiden laaksoon louhittiin hautoja vuosisatojen ajan, eivätkä viereiset haudat yleensä ole samassa linjassa keskenään. Tämä vihjaisi siitä, että Tutankhamonin hauta saattaisi todella olla tiedettyä laajempi, ja poikakuningas olisi haudattu vain suuremman haudan eteiskammioon. Kysymys kuuluu, kenelle hauta sitten on alun perin tehty?

Reeves on ehdottanut, että Tutankhamon olisi haudattu ennen häntä faraona hallinneen kuningatar Nefertitin hautaan. Kovin moni egyptologi ei kylläkään ole kannattanut tätä ajatusta. Esimerkiksi egyptologi Aidan Dodson Bristolin yliopistosta ehdottaa Naturen haastattelussa, että mahdollisissa tuntemattomissa hautakammioissa saattaisi levätä Tutankhamon aikaisia prinsessoja.

Naturessa julkaistut kiehtovat havainnot kannattaa ottaa varovasti: mittauksista ei ole julkaistu vielä mitään muuta kuin käytävämäistä rakennetta esittävä kuva, ja Nature kertoo tietojen pohjautuvan julkaisemattomaan raporttiin, jonka Naturen toimittajat ovat nähneet.  En itse ymmärrä paljoakaan maatutkauksesta, mutta kysyin aiheeseen perehtyneeltä kollegalta, mitä mieltä havainnoista pitäisi olla. Hänen mukaansa havaitut muodot näyttävät säännöllisiltä, mutta ilman tarkempia tietoja on mahdoton sanoa, kertovatko ne oikeasti ihmisen valmistamista kammioista.

Tämä kaikki kuulostaa vielä liian epämääräiseltä, että löydön kunniaksi kannattaisi kilistellä kuohuviinilaseja. Mahdollisuus koskemattomien hautakammioiden löytymisestä on kuitenkin kutkuttava, ja sopii toivoa, että kyseessä on muutakin kuin Egyptin yritys saada kansainvälisiä otsikoita ja houkutella maahan turisteja. Jäämme odottamaan tarkempia tutkimuksia.

 

Tietoja Ilari Aalto

Olen arkeologi, keskiajantutkija ja tietokirjailija.
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s