Antakaa Tutankhamonin levätä rauhassa!

Jonathan Jones kommentoi taannoin kärkkäästi The Guardianissa BBC:n tuoretta dokumenttielokuvaa Tutankhamun: The Truth Uncovered. Elokuva esittää uusimpiin radiokuvauksiin ja DNA-tutkimuksiin perustuvan kuvan farao Tutankhamonista (k. 1323 eaa.), eikä se kuva ole kaunis.

Tutankhamonin kuolinnaamio ja kasvorekonstruktio. Alamy/BBC.

Uusien tulosten perusteella Tutankhamonilla oli hormonaalisia ongelmia, jotka aiheuttivat tälle mm. naisellisen lantion. Hänellä oli myös kampurajalka ja ulostyöntyvät etuhampaat – siis jotain aivan muuta, kuin kuolinnaamion idealisoitu kuva. DNA-tutkimukset osoittivat myös, mitä on epäiltykin: Tutankhamonin vanhemmat olivat sisaruksia. Vanhempian sukulaisuus aiheutti nuorelle faraolle koko joukon geneettisiä ongelmia.

Nuorena kuolleen faraon kohtalo on herättänyt kysymyksiä hänen hautansa löytymisestä vuonna 1922 alkaen. Varhaisin totuus oli, että hänet murhattiin. 2000-luvulla kuoleman syyksi ”selvisi” hevosvaunuonnettomuus, sitten malaria. Nyt kuolema saattoikin johtua geneettisistä syistä. Jones esittää kuitenkin aiheellisen kysymyksen: miksi faraon terveydentilan tonkiminen on niin tärkeää?

Eettisesti hämärää Tutankhamonin kaivelusta tekee sen tirkistelynhaluisuus. Faraon terveyden tutkimus on sinänsä mielenkiintoista, mutta ei juuri aja tieteenalaa eteenpäin. Dokumentti esittää Tutankhamonista 3D-mallinnoksen, joka muistuttaa jo friikkisirkusta. Onko oikein tuoda yli 3000 vuotta sitten elänyt ja kuollut kuningas nykykatsojan kauhisteltavaksi, ihan vain koska se on mahdollista? En usko, että yhdenkään ihmisten sairauksista olisi kovin hienovaraista tehdä TV-ohjelmaa, ja iskeä alaston ihminen miljoonayleisön tutkiskeltavaksi.

Tietysti on hienoa, että muinaista Egyptia tutkitaan ja sitä kohtaan osoitetaan mielenkiintoa. Tutankhamonin kuolema ei kuitenkaan ole ”menneisyyden suuri mysteeri”. Hän eli surullisen ja lyhyen elämän rauhattomaan aikaan, piste. Tutankhamonin suuruus piilee hänen merkityksettömyydessään: koska kukaan ei muistanut faraota, hänen hautansa pystyi säilyttämään pilkahduksen muinaisen Egyptin mahtavaa loistoa meidän päiviimme asti. Annettaisiinko jatkossa kuolleiden levätä rauhassa, ja keskityttäisiin olennaiseen?

Tietoja Ilari Aalto

Olen arkeologi, keskiajantutkija ja tietokirjailija.
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti