Kiinalainen tuhrija ja kehno journalismi

Kuinka monta asiavirhettä mahtuu muutaman virkkeen uutiseen? Ilta-Sanomat näytti juuri mallia uutisoidessaan siitä, kuinka 15-vuotias kiinalaispoika oli Luxorissa tuhrinut ”3500 vuotta vanhan” Aleksanteri Suuren teetättämän ”savisen hieroglyfitaulun”.

Teko oli valitettavaa tyhmyyttä tekijältä, vaikkei vahinko ollutkaan pysyvä. Sen sijaan journalismin taso ei päätä huimannut. Kyseessä ei ollut savitaulu, eikä taulu ensinkään, vaan Luxorin temppelin kalkkikivisen seinän reliefi. Ilta-Sanomilla on mennyt myös vellit ja puurot sekaisin ajoitusten suhteen: vaikka Luxorin temppeli on 3500 vuotta vanha, ei Aleksanteri Suuren (k.323 eaa.) rakennuttama kappeli ole (kuten ei Aleksanteri itsekään).

Kiinalaiset maanmiehet kurmuuttivat töhrijää julkisessa mediassa ja julistivat tapauksen tuovan häpeää koko maalle. Paul Barfordin Portable Antiquity Collecting and Heritage Issues -blogia mukaillen voikin ihmetellä, olisiko esimerkiksi Suomessa noussut samanlainen kohu ja nöyryytys, jos tietämätön suomalaispoika olisi ollut syyllinen? Entä miten Ilta-Sanomat olisi sen uutisoinut?

Kattavamman uutisen voit lukea Daily Maililta.

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kiinalainen tuhrija ja kehno journalismi

  1. Tuollaiset virheet eivät valitettavasti juuri ihmetytä, iltapäivälehdet ovat täynnä vastaavia ja pahempia. Tästäkin klassikkoartikkelista löytää helposti parikymmentä asia- ja kielivirhettä (itse laskin 25, lisäksi on muutamia kyseenalaisia, onko virhe vai vain kökköä kieltä): http://www.iltalehti.fi/ruoka/2009081610087834_ru.shtml Ilmoitin lehden toimitukseen, mutta he eivät vaivautuneet koskaan korjaamaan artikkelia.

    ”Pelkästään sata grammaa keitettyä perunaa on 21 perosenttia aikuisen päivän B6 -vitaamin tarpeesta.”

    Lisäksi IL:n mukaan perunoissa on enemmän vitamiineja kuin niitä on edes olemassa. Jne.

    Ilmeisesti oli niin superkuuma uutinen, että oli hirveä kiire julkaista se.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s