Muumion kirous

Image

The Mummy -elokuvan mainosjuliste. Wikimedia Commons.

Tässä muutama päivä sitten esitti Sub vuoden 1999 klassikkoelokuvan Muumio (The Mummy). Katsoin sen pitkästä aikaa, mutta se oli jopa huonompi kuin muistin. Muistan voihkineeni jo 2002 nähdessäni elokuvan ensimmäistä kertaa, mutta syynä ei suinkaan ollut elokuvan pelottavuus vaan sen asiavirheet. Ancient Egypt: the Mythology -sivusto on listannut joukon mokia, joita elokuva sisältää, mutta kaikkia ei sivustolta löydy. Seuraavassa oma pieni listaukseni:

Elokuvan alkukohtaus antaa jo hyvin makua tulevasta: kertoja väittää tapahtumapaikan olevan Theba, kun taustalla häämöttävät Gizan pyramidit Kairossa, hyvän matkaa nykyisestä Luksorista pohjoiseen. Maantiede ei ole elokuvan vahvoja puolia, joskin on vaikea keksiä, mikä olisi.

Elokuvan naispääosa Evelyn Carnahan kertoo, kuinka muinaisegyptiläiset poistivat muumioitavilta aivot hehkuvan kuumalla rautatangolla. No, tässä ei ihan seurata Herodotoksen ja Plutarkhoksen kuvauksia.

Vaikka muinaisegyptiläisiä käsikirjoituksia kutsutaan kirjoiksi, eivät ne olleet sidottuja niteitä vaan papyruskääröjä. Anakronismi on jo aikamoinen, yhtä hyvin Hamunaptrasta voisi löytyä ristiretkiritari. Mutta siitä tuleekin mieleen eräs aivan toinen elokuva. Herää myös kysymys, miksi Hamunaptra on selvästi Niilin itäpuolella, vaikka kaikki suuret kalmistot ovat Egyptissä lännen puolella, siellä minne aurinko laskee?

Elokuvan lopussa Jonathan Carnahan lukee loitsua ”Amon-Ran kirjasta”, mutta ei osaa lukea yhtä kirjoitusmerkkiä. Kyseessä on unilitteraali hieroglyfi, jonka äännearvo on ”a” – käytännössä ensimmäisiä hieroglyfejä, joita egyptologian opiskelijat oppivat. On sinänsä vaikuttavaa osata lukea hieroglyfejä osaamatta niiden perusteita. Ehkä Jonathan on hyvä arvaamaan? Elokuvan muinaisegypti ei muutenkaan soinnu korvaan ihan oikealta, mutta mikäpä sointuisi. Kellään ei kuitenkaan ole aavistustakaan, kuinka kieltä on oikeasti puhuttu.

Elokuvan kehyskertomuksen logiikka ei oikein aukene muinaisegyptiläisen ajattelun kautta: jos jotakuta oltaisiin haluttu rangaista todella ikävällä tavalla, tätä ei varmastikaan olisi muumioitu. Muumiointi oli kuitenkin olennainen osa kuolemanjälkeisen elämän varmistamisessa. Kirotun ihmisen ruumis olisi hävitetty ja nimi pyyhitty unohduksiin, niin ettei hänellä olisi ollut toivoa iankaikkisuudesta. Näin kävi esimerkiksi uuden valtakunnan haudanryöstäjille.

Ylipäätään suurena yleisnero Imhotepin ihailijana minua harmittaa, että elokuvan pääpahikselle on annettu tämän suuren aikaansaajan nimi. Farao Djoserin ensimmäisen pyramidin suunnitellut arkkitehti nostettiin kuolemansa jälkeen jumalaksi, ja vielä Egyptin myöhäiskaudella pyhiinvaeltajat matkasivat joukoittain hänen haudalleen – missä se sitten sijaitsikaan! Kreikkalaisille Imhotep oli yhtä kuin lääkintätaidon jumala Asklepios, ja itse ”lääketieteen isän” Hippokrateen kerrotaan opiskelleen Imhotepin temppelissä.

Olihan elokuva ihan hauska, mutta ehkä kauhuseikkailustakin saisi vakuuttavamman näkemällä hieman vaivaa taustatyön eteen? Miksei viihdekin voisi olla asiallista? Alas Hollywoodin diktatuuri ja tulevaisuudessa tieteellisesti korrekteja elokuvia, kiitos!

Kuten varmaan ymmärsit, ei minun kanssani kannata katsoa ainakaan tätä elokuvaa.

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Muumion kirous

  1. Egy king sanoo:

    nice topic

    The ancient Egyptians were very superstitious after the life of the deceased, it was a part of their psyche, religious and everyday life.

    Therefore, their practice of embalming the dead stems from this fact. They were not satisfied with the simple funeral, it was necessary to precisely with all the rituals, more in the case of the Pharaohs. The process is long, about 70 days, and requires a lot of skill and complexity. All organs are removed, cleaned and dried, then put in pots ”canopy”, then buried with the mummy. A mixture saline is used to dry the body and organs.

    Then the body is wrapped over and over again in long strips of linen. It has been done until every inch of the body, including the head and face was completely covered.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s