Muumion kallosta löytyi aivojenpoistotyökalu

Mislav Čavkan johtama kroatialainen tutkijaryhmä löysi ja onnistuneesti poisti 2400-vuotiaan naismuumion pään sisälle jääneen aivojenpoistotyökalun, 8 cm pitkän ruokokasvin kappaleen. Ruo’onvarsi oli ilmeisesti katkennut muumiointitoimenpiteessä ja jäänyt paikoilleen silloinkin, kun kallo täytettiin pihkaseoksella. Kyseessä on vasta toinen löydetty muumioinnissa ”asiakkaaseen” jäänyt työkalu, eli arvokas lisä tietämykseemme muinaisista palsamointitekniikoista. Aiemmin löydetty työkalu oli hieman nuorempi, n. 2200 vuotta vanha.

Merkittävää näissä kahdessa löydetyssä työkalussa on, että kumpikin on orgaanista ainetta. Aiemmin ainoa tietolähde aiheesta on ollut Herodotoksen 400-luvulla eaa. kirjoittama Historiateos, jossa hän mainitsee egyptiläisten käyttäneen aivojen poistoon rautaista koukkua. Muumiointipalvelua oli monen tasoista, eikä aina ilmeisestikään käytetty laadukkaimpia välineitä. Lopputuloksesta päätellen kehnot välineet ja työn taso kulkivat käsi kädessä. Ei ole ensimmäinen kerta kun arkeologiassa saa todeta muinaisen hutiloinnin johtaneen arvokkaan tiedon säilymiseen.

Itse muumio on päätynyt Kroatiaan 1800-luvulla, mutta sen löytöpaikkaa ei tunneta. Nainen on elänyt Egyptin myöhäiskaudella lähes samoihin aikoihin, kun Herodotos on kirjannut muumiointitekniikoita ylös.

Alkuperäisen runsaasti kuvitetun uutisen voit lukea LiveSciencen sivuilta täältä. Tutkijaryhmän RadioGraphics-julkaisussa julkaiseman artikkelin abstrakti puolestaan löytyy täältä. Asiasta uutisoi myös Yle.

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s