Valtavaa ryöstelyä El Hibehissä

En mieluusti kirjoittaisi tällaisia uutisia, mutta on turha sulkea silmiään siltä mitä maailmalla tapahtuu.

Joku voi väittää arkeologiaa haudanryöstelyksi, mutta tämä on aivan muuta kuin Kairon eteläpuolisessa El Hibehissä paraikaa tapahtuva vainajien järjestelmällinen häpäisemien muinaisesineiden löytämiseksi. Alue on merkittävä (vielä jokin aika sitten) koskematon kohde, joka ajoittuu 1000-luvulta eaa. 700-luvulle jaa. Ennen kaikkea alue kykenisi vastaamaan moniin kolmatta välikautta (1080-656 eaa.) koskeviin kysymyksiin. Kolmas välikausi on muinaisen Egyptin historian huonoiten tunnettu jakso, mikä tekee El Hibehin ryöstelystä entistä vakavampaa.

Alueella on siis ainakin 2011 kesäkuusta toiminut mafiamainen jengi, joka ryöstää hautoja poliisin puuttumatta asiaan. Tässä asiassa kuva kertoo enemmän kuin mikään määrä sanoja, joten suosittelen katsomaan alkuperäisen uutisen Past horizons sivustolta täältä. Materiaalissa on ikäviä kuvia tuhotuista muumioista. Kuten Eloquent Peasant -blogin kirjoittaja Margaret Maitland toteaa, teko on hyökkäys Egyptin historiaa ja inhimillistä arvontuntoa vastaan. Lisäksi kyseessä on vain yksi esimerkki viime vuoden vallankumousta seuranneesta ryöstelystä, joka ei suinkaan rajoittunut Kairon egyptiläisen museon ryöstämiseen.

Ryöstelystä löytyy lisätietoa facebookista ja Eloquent Peasant -blogista. Kalifornian Berkeleyn yliopistolla on oma sivustonsa El Hibehin projektille, mutta se ei toistaiseksi sisällä uutisia tämänhetkisestä tilanteesta. Sivusto löytyy täältä.

Egyptin kulttuuriperintö on korvaamatonta. Jokainen menetetty tiedonjyvä ei ole poissa ainoastaan Egyptiltä vaan koko maailmalta. Jos haluat tehdä jotakin asian eteen, voit allekirjoittaa vetoomuksen Egyptin Supreme Council of Antiquitiesille täällä

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s