KV 64 – uusi hauta ja muumio Kuninkaiden laaksosta

Vuonna 2006 moni innostui kun Kuninkaiden laaksosta Luksorin vastarannalta löytyi aiemmin tuntematon hauta (KV63) , joka sisälsi sarkofageja täynnä muumiointitarvikkeita. Löytö antoi toivoa siitä ettei laakso ole vielä paljastanut kaikkia salaisuuksiaan; valtaosa egyptologeista oli oikeastaan luopunut toivosta jo ennen vuotta 1922, jolloin Howard Carter osoitti luulot vääriksi löytämällä Tutankhamonin haudan.

Toivon kipinä syttyi taas kun Egyptin Supreme Council of Antiquities ilmoitti 15.1.2012 Kuninkaiden laaksosta löytyneen koskemattoman sarkofagin muumioineen. Muumion sisältänyt hauta oli löytynyt jo vuosi takaperin, mutta Egyptin vallankumous esti löydön julkistamisen.

Haudasta löytyneen kirjoituksen mukaan muumio kuuluu 22. dynastian aikaan (945-714 eaa) eläneelle Amon-jumalan laulajattarelle Nehmes Bastetille, joka työskenteli Karnakin temppelissä ja oli Amonin papin tytär. Sarkofagi aiotaan avata lähipäivinä, jolloin saamme toivottavasti tietää vainajasta lisää. Itse hauta on nelisensataa vuotta Nehmes Bastetia vanhempi, joten hän on vasta sen toinen käyttäjä. Ei ole tiedossa vielä onko hautaa tyhjennetty kokonaan, joten jatkotutkimukset voisiva paljastaa alkuperäisenkin omistajan.

Tutkimuksesta vastaa sveitsiläis-egyptiläinen Baselin yliopiston egyptologiryhmä, jonka kenttätutkimusta johtaa suomalainen Elina Paulin-Grothe.

Löydöstä uutisoi mm. AP ja BBC, Suomessa Ilta-Sanomat. Egyptologibloggeri Kate Phizackerley on ruotinut aihetta perinpohjaisesti blogissaan.

 

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: KV 64 – uusi hauta ja muumio Kuninkaiden laaksosta

 1. Mikael Paulin sanoo:

  Hienoa. Tutkimustekniikka kehittyy jatkuvasti. Egypti faaraoiden mysteerioineen muistuttaa meitä koko ajan siitä, että Kuninkaiden laakso on ikuinen tutkimusten kohde. Tämä on mielettömän hieno löytöjen saavutus sitten Tutankhamonin. Tutkanhamonin löytäjiä vainosi Faraon kirous,joka esimerkiksi Lordi carnarvonin kohdalla sittemmin osoittautui moskiiton pureman seuraukseksi. Hienoa työtä. Onnea! Hienosti eteenpäin ilman pelkoja kirouksista!

 2. Jei, mikä blogi! Minusta ei koskaan tullut egyptologia, mutta nyt aion nauttia tästä ihan näin kotisohvalta. Lisää postauksia, kiitos! 🙂

 3. Mikael Paulin sanoo:

  Hienosti kirjoitettu blogi. Olen ylpeä, että suomalaiset historioitsijat ja harrastetutkijat jaksavat paneutua asiaan ja jakaa tietoa eteenpäin. Egyptologia on mielenkiintoinen tutkimusalue. paitsi että se on erittäin kallis ja investointeja vaativa tutkimushanke, se vaatii nykyään yhä enemmän eettistä ja moraalista punnintaa, koska on arveltu, että esim. Kuninkaiden laaksossa vielä lepäisi löytämättömiä vainajia esimerkiksi nimenomaisessa tapauksessa kuvatunlaisia balsamoituja palvelijoita – viimeisellä leposijallaan. Tutkijaeettistä keskustelua värittää yliopistoissa suuntaus, jatletaanko tutkimuksia ja tyydytäänkö rikkaaseen historialliseen jo kerättyyn tietoon vai kerätäänkö vielä lisää. Egytin nykyiset suhteellisen epävakaat poliittiset ja taloudelliset olosuhteet näissä – joskin tieteidenvälisissä yhteistyön kannalta kohtuullisissa kansainvälisissä suhteissa ovat toistaiseksi estäneet enemmät toimenpiteet tutkimusten jatkamiselle laajemmassa merkityksessä.

  Hienoja blogeja ja tiedekatsauksia.

  Yt.
  Mikael Paulin
  mikael.paulin(at)helsinki.fi
  Helsingin yliopisto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s