17 uutta pyramidia löytyi infrapunakuvauksissa

Toukokuun lopulla BBC uutisoi vuoden kestäneen ilmatutkaustutkimuksen huikeista tuloksista: tohtori Sarah Parcakin johdolla suoritettu tutkimus on paljastanut 17 ennen tuntematonta pyramidia, yli 1 000 hautaa ja 3 000 asuinpaikkaa sekä Taniksen kaupungin maan alla säilyneen pohjakaavan.

Sneferun ”punainen pyramidi” Dashurissa ei kuulu vastalöydettyjen pyramidien joukkoon. Wikimedia.

Käytetty infrapunakuvaus näkee hiekkaa tiiviimmät kivet ja mutatiilet, joista muinaiset rakennukset on valmistettu, ja 700 km korkeudessa kiertävä satelliitti kykenee havaitsemaan jopa 1m kokoisia kohteita. Parcak huomauttaa, miten helppoa on aliarvioida muinaisen asutuksen kokoa ja mittakaavaa.

Tutkimuksen merkittävin anti lienee, että se on paljastanut eräässä tärkeimmistä egyptologisista kohteista, Sakkarassa, olevan vielä paljon ennen tuntematonta odottamassa hiekkojen alla. Infrapunakuvaus ei ole kuitenkaan vielä paljastanut kaikkea potentiaaliaan: Parcak huomauttaa, että ”Nämä olivat vain kohteita, jotka olivat lähellä maanpintaa. Niilin liete on haudannut alleen useita tuhansia muita. Tämä on vasta alkua.”

Ennen tulosten julkaisemista pyramideja tunnettiin maasta 138 (vuonna 2008). Pyramideja rakennettiin Egyptissä faraoiden ja myöhemmin ylimystön leposijoiksi noin tuhannen vuoden ajan alkaen Djoserin pyramidista 1600-luvulla eaa.

Koekaivaukset ovat osoittaneet satelliittikuvien paikkansapitävyyden.

Lähteet:

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s