Egyptin sekasorto vyöryy museoihin

”Museossa on 5000 vuotta historiaa. Jos he varastavat sen, emme löydä sitä enää koskaan.” – Kairon egyptiläistä museota suojelemaan tullut Ahmed Ibrahim

Kuluneen vuorokauden aikana minulle on pikku hiljaa valjennut, mitä hirveyksiä Egyptissä on tapahtunut ja tapahtuu paraikaa poliittisen mellakoinnin vuoksi. Inhimillinen kärsimys on toki asia erikseen, mutta pahimmat uhkakuvat käyvät toteen kulttuuriperinnön kohdalla. Joukko rikollisia käytti viime yönä mellakan aiheuttamaa kaaosta hyväkseen ja tunkeutui Kairon egyptiläiseen museoon. Rosvot putsasivat museokaupan koruista ilmeisesti erehtyen pitämään sitä kokoelmana – kyseessä eivät ilmeisesti olleet järin ahkerat museokävijät.

Ikävä kyllä museoon pääsi muutama rikollinen sisäänkin, ja vahinko oli kamalaa. Annan Al Jazeeran järkyttävän uutispätkän kuvaotteineen puhua puolestaan.

Egyptin internet on suljettu, mutta Hawass faksasi Italian kautta huolensa omalle nettisivulleen. Voit lukea sen täältä. Hawass suree että hänen yhdeksän vuoden työnsä on valunut hiekkaan yhdessä yössä.

Kairon museossa tuhottiin vitriinejä ja murskattiin Tutankhamonin hauta-aarteita. Lisäksi kaksi muumiota tuhoutui kun ryöstäjät yrittivät kuljettaa niitä, ja The Eloquent Peasant -blogin kirjoittaja egyptologi Margaret Maitland pelkää pahoin muumioiden kuuluneen Tutankhamonin isovanhemmille Yuyalle ja Tjujalle (blogissa on enemmänkin pohdintaa tapahtuneesta hävityksestä). Heidän muumionsa ovat tai ainakin olivat muinaisen Egyptin parhaiten säilyneitä.

Kairossa ollaan toistaiseksi tyydytty vain pienimuotoiseen hävitykseen, mutta mikä on tilanne esimerkiksi Sakkarassa tai Memfiissä, joiden museot ovat huomattavasti huonommin suojatut? Armeija suojelee nyt Kairon museota (joka on kuitenkin altis vieressä riehuvalle tulipalolle), mutta kun tilanne selkiää taitaa hyvinkin paljastua mittava katastrofi. Toivon todella, ettei Egyptissä tapahdu samaa kuin Irakin museossa, mutta tuleva näyttää. Pahinta on, että alipalkattuja potentiaalisia rosvoja riittää, ja poliisit ja vartijat ovat yhtä epäluotettavia kuin kaikki muutkin. Yhtäkään Egyptin museota ei ole myöskään vakuutettu.

Onko tässä painajaisessa mitään positiivista puolta? Ainakin se into, millä kairolaiset tekivät ihmismuurin museonsa ympärille suojellakseen sen korvaamattomia aarteita. Miksi muutama paha ihminen saa aina enemmän aikaan kuin legioona hyviä?

Lisää uutisia Egyptin tilanteesta voit lukea esimerkiksi Egyptology Newsistä, mihin uutisia päivitetään sitä mukaa kuin niitä tulee.

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s