Ruukkumerkintöjä

Olin tänään ensimmäistä kertaa elämässäni Åbo Akademin teologian laitoksella. Syynä oli professori Edwin van den Brinkin Tel Avivista luento egyptiläisistä 0- ja 1-dynastioiden aikaisista saviruukkujen merkinnöistä. Professori tuntui olevan kovin innoissaan aiheestaan, mutta eräs tosiasia pysyi selvänä koko luennon ajan: kukaan ei tiedä, mitä nämä merkit tarkoittavat.

Vuoden 3 000 eaa. tienoilla Egypti oli vasta muotoutumassa yhtenäisenä valtakuntana. Ajanjaksolta tunnetaan noin seitsemäntuhatta ruukunkappaletta, lähinnä haudoista, joissa on hieroglyfikirjoitusta muistuttavia merkkejä. Nämä eivät kuitenkaan ole mikään hieroglyfien esiaste, sillä lyhyitä hieroglyfein kirjoitettuja tekstejä (lähinnä nimiä) tunnetaan jo ajalta 3300 eaa. Mutta mitä ruukut yrittävät kertoa?

Pääosa merkinnöistä on pitkänomaisissa viiniruukuissa, ja olisikin helppo olettaa niiden vastaavan nykyisiä viinipullojen etikettejä – haluaisitko mieluummin syyrialaista makeaa viiniä vai Djerin kolmannen hallitusvuoden vuosikertaviiniä Budosta? Tällaisia etikettejä käytettiinkin Egyptissä ainakin myöhemmin, mutta on kyseenalaista, oliko ruukkumerkintöjen funktio sama. Yhtä lailla ne saattoivat olla brändejä, kuten Coca-Cola nykyään. Runsaasti toistuvia merkkiyhdistelmiä on vain muutamia, joten miksei? Niiden on arveltu myös palvelleen verotusta tai kaupan valvontaa, kertoneen ruukun sisällöstä, ilmoittaneen astian tilavuuden… teorioita voi esittää loputtomasti, mutta monet niistä on mahdollista sulkea pois. Ainakaan tilavuudella ja merkeillä ei kokeiden perusteella ole mitään suhdetta.

Jos hieroglyfejä kerran osataan tulkita, niin mistä mättää? Ongelma on, että ruukkumerkit ovat niin arkaaisia, ettemme pysty varmuudella lukemaan niistä kuin muutaman – jos niitä ylipäätään on tarkoitettu luettaviksi. Vaikka monet merkeistä ovat yhdistettävissä äännearvolliseen hieroglyfimerkkiin, saattoivat ruukuissa toimia pelkkinä symboleina.

Neliö ja kala. Huomaa että teksti on saattanut jatkua pidemmällekin. ©The International Potmark Workshop.

Tekstejä on olemassa kolmea eri tyyppiä: ennen polttoa ja polton jälkeen tehdyt, sekä musteella polton jälkeen piirretyt. Mustekirjoituksia löytyy lähinnä olutpulloista, ja polton jälkeen tehdyt merkinnät on tulkittu omistusmerkeiksi. Valtaosa mielenkiinnon kohteina olevista merkeistä on kuitenkin tehty jo ennen polttoa, joten ruukuntekijä tiesi jo, mihin tarkoitukseen astia tulisi. Tietysti tuntuu ilmiselvältä että viiniruukussa säilytetään viiniä, mutta tismalleen samanlaisissa astioissa saatettiin säilyttää mm. ohraa.

Tällaisia ruukunpaloja je ehjiäkin ruukkuja on löytynyt satamäärin Niilin suistosta asuinpaikoilta ja faraoiden haudoista Abydoksesta, joka oli varhaisdynastisella kaudella ensimmäisten hallitsijoiden hautausmaa. Laaja levintä ja päätyminen hallitsijoiden hautaan kertoo, että merkeillä on ollut merkitystä. Se merkitys on todennäköisesti liittynyt hallintoon, mutta niin kauan kuin niitä ei saada tulkituiksi, kaikki teoriat käyvät. Voit itse tutustua niihin osoitteessa http://www.potmark-egypt.com/Basic-signs.asp, missä on saatavilla kaikki kuviteltava materiaali aiheesta. Sivustolle on myös luetteloitu kaikki käytetyt ruukkumerkit yhdistelmineen. Yleensä merkkejä oli vain yksi tai kaksi, eli mitään järin pitkiä eepoksia ne eivät muodostaneet.

Loppujen lopuksi mielenkiintoisin tieto luennolla oli minusta se, että Narmerin, jota pidetään ensimmäisenä koko Egyptiä hallineena faraona, nimeä kantavia keramiikankappaleita tunnetaan nykyisestä Palestiinasta. Jo valtakunnan alusta lähtien Egyptillä on siis ollut merkittävä suhde Luvatun maan suuntaan.

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Ruukkumerkintöjä

  1. Itse en egyptologiasta ole suuremmin kiinnostunut, enkä jaksa etsiä sinulle toista kommunikointikanavaa, mutta siltä varalta, että Göteborgin yliopiston tuoreehkossa väitöksessä jotain sinua kiinnostavaa: tiedote.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s