Kylät matalaksi turismin tieltä

Turismi on kaikkialla maailmassa kaksiteräinen miekka; se tuo töitä ja vaurautta mutta uhkaa paikalliskulttuuria ja alkuperäisyttä. Egyptissä turismi tuntuu pyörittävän koko maata. Se tuottaa n.11% maan bruttokansantuotteesta ja näkyy kaikkialla krääsänä, luksushotelleina ja katukauppiaina. Kukaan ei ole tainnut laskea sitä valtavaa rahavirtaa, jonka erilaiset hännystelijät saavat tippien muodossa reissaajilta. Jos esimerkiksi poliisin päiväpalkka on jotakin 50 sentin ja euron väliltä, on turistille temppelissä kartussia esittävän ”oppaan” helppo moninkertaistaa se.

Egyptissä turismi on myös uhkaava tekijä. BBC News uutisoi 11.8. Luksorista, missä kokonainen 10 000 asukkaan kylä oltiin aikeissa hävittää sightseeing-veneiden sataman tieltä.

Aikeista onneksi luovuttiin, mutta kaikkialla ei olle oltu yhtä onnekkaita: esimerkiksi Qurnan historiallinen kylä Luksorin länsirannalla sai väistyä puskutraktoreiden tieltä, koska kylän alla sijaitsevat haudat haluttiin tutkia ja – aivan oikein – avata turisteille. Luksorissa turistien intressit jyräävät paikalliset mennen tullen muutenkin: BBC Newsin mukaan kuvernööri Samir Farag aikoo tehdä kaupungista maailman suurimman ulkoilmamuseon, mikä käsittää esimerkiksi Luksorin ja Karnakin temppeleitä yhdistävän lähes 3 km mittaisen sfinksikujan esiinkaivamisen. Koko sfinksikuja tosin on täynnä asuintaloja, mutta asukkaat on maksettu pois ja taas saavat puskutraktorit ja kaivinkoneet töitä.

Sheikh Abd el-Qurnan kylää puretaan Luksorin länsirannalla. Wikimedia.

Muinaisen Egyptin kulttuuriperinnön säilyttäminen on tietysti ehdottoman tärkeää, mutta onko oikein tehdä se elävien ihmisten kustannuksella? Entä Egyptin uudempi kulttuuriperintö, jääkö siitä mitään tuleville sukupolville, jos alle 2000-vuotiaat rakennukset hävitetään menneisyyden ja viihdelaitosten tieltä? Egypti tiedostaa kyllä paremmin kuin hyvin oman menneisyytensä myyntiarvon, mutta sen olisi pikku hiljaa aika herätä tajuamaan, että raha ei ole kaikki kaikessa. Egyptillä on olemassaoleva kulttuuri jossakin kaikkien miljoonien tutankhamon-t-paitojen ja venäläisten napatanssijoiden alla. Onkohan egyptiläisillä koskaan käynyt mielessä, että tämä oikea egyptiläisyys voisi kiinnostaa joitakin matkaavaisia?

BBC:n artikkelin voit lukea täältä.

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s