Harpokrates Englannissa – Niilin jumalat yltivät kauas

Jokin aika sitten löytyi vanhin merkki egyptiläisestä jumalasta Britanniassa, kun noin 2000 vuotta vanha Harpokratesta esittävä pronssiesine tuli päivänvaloon Silchesterissä, Hampshiressa. Esine on ollut osa hiilipannua, joka sekin on ainutlaatuinen löytö Britannian maaperältä – sellaiseen luksusesineeseen odottaisi törmäävänsä ennemminkin Pompeijissa.

Harpokrates oli kreikkalaisten Har-pa-kheredilleHorus nuoremmalle antama nimitys. Kreikkalaiset ja roomalaiset palvoivat tätä hiljaisuuden, salaisuuksien ja vakoilijoiden jumalana. Tulkinta oli syntynyt jumalan ikonografian väärinymmärryksestä: Harpokrates kuvattiin usein sormi suussa, mikä viesti siitä että jumala esitti lasta, ei siitä että tämä olisi kehottanut hiljaisuuteen. Myös ”lasta” tarkoittava hieroglyfimerkki pitää sormea suussaan.

Harpokrates oli Horuksena Osiriksen ja Isiksen poika, ja lapsenhahmoisena symboloi joka aamu vastasyntynyttä aurinkoa. Ajanlaskun alun kieppeillä mysteerikultit olivat kertakaikkisen in, ja Harpokrateenkin palvonta levisi yhdessä tämän äidin Isiksen kultin kanssa ympäri Rooman valtakuntaa. Suosittu oli myös Aleksandriassa ptolemaiolaisella kaudella syntynyt Serapiksen kultti. Serapis oli synkretistinen jumaluus, jossa yhdistyivät Osiris ja Apis, ja joka syntyi palvelemaan kreikkalaisen ylimystön tarvetta yhdistää hellenistinen ja egyptiläinen uskonto.

Saattaa tuntua hassulta, että muinaisegyptiläinen uskonto levisi näin Britanniaan asti. On kuitenkin mahdollista, että se olisi myös säilynyt siellä rahtusen verran pidempään kuin Egyptissä: keisari Justinianus sulki viimeisen egyptiläisen temppelin Filaessa vuonna 537, mutta Englannissa väitetään säilyneen kenties hieman pidempään Isikselle omistettu pyhättö. Ainakin sellainen oli olemassa Lontoossa vielä 250-luvulla, mutta pätevää perustetta kultin jatkumiselle roomalaismiehityksen yli en ole onnistunut löytämään.

Harpokratesta koskevasta löydöstä voit lukea täältä.

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s