Mitkä ihmeen varapäät?

Väistämättä tuhansia vuosia vanhasta kulttuurista löytyy ilmiöitä, joille nykynäkökulmasta on vaikea löytää selitystä. Yksi tällaisista ilmiöistä ovat muinaisen Egyptin niin kutsutut ”varapäät”.

Varapäät ovat pääosin korkealaatuisesta kalkkikivestä tehtyjä veistoksia, joita on löydetty neljännen dynastian faraoiden, Gizan suurten pyramidien rakentajien, Khufun ja Khafren korkeiden virkamiesten haudoista. Veistokset esittävät päätä ja kaulaa, eikä niillä yleisestä veistotaiteesta poiketen ole peruukkia tai hiuksia.

Miehen (yllä) ja (mahdollisesti) naisen (alla) varapäät. 
Museum of Fine Arts, Boston. Wikimedia commons.

Päissä on monia kysymyksiä herättäviä seikkoja. Ensiksikin muinaisegyptiläiselle taiteelle oli äärimmäisen epätyypillistä kuvata vain osaa ihmiskehosta. Veistosten nimitys, ”varapäät”, tulee niiden varhaisimmasta tulkinnasta. Saksalainen egyptologi Ludwig Borchardt arveli niiden toimivan vara-asuinsijana vainajan ka-hengelle tai elinvoimalle mikäli tämän ruumis tuhoutuisi. Tämä ajatus on yleensä muinaisegyptiläisten hautaveistosten takana, mutta varapäät ovat niin poikkeavia ettei tästä niiden kohdalla ole täyttä selvyyttä.

Lisää kysymyksiä herättää se, että kyseisiä veistoksia on löytynyt lähinnä Gizan suurten pyramidien läheisistä ylimyshaudoista. Haudat itsessään ovat hyvin koruttomia, vailla seinämaalauksia, edustaen samaa monumentaalista tyyliä kuin pyramidit itse. Perinteestä poiketen haudoissa ei ole tavanomaisia ka-patsaita, joten tältä pohjalta pää voisi hyvin toimia hautamaalausten ja patsaiden korvikkeena.

Päihin liittyy vielä yksi piirre joka herättää kysymyksiä: vaikuttaisi, että useimpia niistä on tietoisesti turmeltu. Korvat on aina turmeltu ja toisinaan tuhottu kokonaan, ja monissa on pystysuuntainen viilto pään takaosassa. Patsaiden turmelemisen voisi yhdistää haudanryöstäjiin, jotka näin pyrkivät tekemään vainajahengen vaarattomaksi. Kuvien ja nimien hävittämistä tässä tarkoituksessa on Egyptissä harrastettu paljon: kulttuurin loppuvaiheessa kristitytkin tuhosivat vanhoilta jumalpatsailta suut, silmät, korvat ja nenät viedäkseen näiden aistit. Yhden teorian mukaan varapäät olisivat myös toimineet muotteina muumion päätä peittäneelle naamiolle, jolloin ne olisivat vahingoittuneet valosta irroitettaessa.

Varapäitä rivissä. Egyptiläinen museo, Kairo. wikimedia

Oli päiden tarkoitus mikä tahansa, ne ovat joka tapauksessa aikakauden taiteen lähin muotokuvaa vastaava tuotos. Vaikka osa veistoksista on hyvin yleisluonteisia, on joillakin sellaisia persoonallisia piirteitä, että niiden voisi hyvällä syyllä ajatella todella esittävän vainajaa. Näin ollen ne todella olisivat yksiä maailman vanhimmista muotokuvista. Tämä oli hyvin poikkeuksellista maassa, jossa ihmiset pyrittiin kuvaamaan idealisoituina, valaistuneina olentoina ilman suurempia persoonallisia piirteitä.

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Mitkä ihmeen varapäät?

  1. Paluuviite: Jälleen varapäistä | Sa-Ra

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s