Faraoiden kostaja

Hetkittäin alkaa vain ällöttää. Sellaisia hetkiä on harvinaisen usein kun lukee Egyptin johtavan egyptologin, tohtori Zahi Hawassin kirjoituksia ja kuuntelee hänen julistavan jokaisen löytönsä ”21. vuosisadan suurimmaksi”.

Spiegel Online International kertoo Zahi Hawassilla olevan yksinoikeuden kaikkien löytöjen julkistamiseen: maan 255 ulkomaista arkeologitiimiä saavat pysyä haudanhiljaa. Ikään kuin johtava egyptologi olisi uusi Ekhnaton – ainoa, jonka kautta Jumalaa, tässä tapauksessa egyptologiaa, saa lähestyä. Herra Hawass hallitsee mediaa ja vie näkyvyyden muilta egyptologeilta, mutta ongelmia ei ole vain mediassa. ”Egyptin nykyisen faraon” itsetietoisten elkeiden huhutaan kulissien takana vääristävän tutkimusta ja estävän lupaavien tutkijoiden etenemistä.

Egyptiläisen Al-Ahram Weekly -lehden vuonna 2009 julkaisemassa kirjoituksessa Zahi Hawass kertoo ”anonyymin egyptologin” kritisoineen hänen Taposiris Magnan temppelin kaivauksista pitämäänsä mediahypetystä:

”When we announced our discoveries at the temple site of Taposiris Magna near Alexandria four weeks ago, an Egyptologist who chose to remain anonymous began to criticise our work. He said that I was always making sensationalised announcements of my discoveries. I do not understand the reasoning behind his statement, but I suspect that he might be envious.”

”He might be envious”? Jokainen Kleopatra VII:n ja Markus Antoniuksen haudan etsimisestä syntynyttä elämöintiä seurannut arkeologi ymmärtää, ettei yhden pienoispatsaan pään ja muutaman aikakaudelle kuuluvan kolikon avulla voi osoittaa, että historian kuuluisimman rakkaustragedian osapuolet olisi haudattu temppeliin. Hawass puolustautuu, ettei missään nimessä ole koskaan väittänyt näin, mutta kaikki hänen videojulkaisunsa antavat kyllä olettaa muuta…

Kaiken kukkuraksi Hawassin keinot ovat joskus kyseenalaisia. Kun Taposiris tuntui tuottavan vesiperän, hän Spiegelin mukaan haki museosta Markus Antoniuksen rintapatsaan ja väitti löytäneensä sen kaivausalueelta.

Vaikka egyptologien joukossa saattaa olla useampiakin, jotka yhtyisivät mielellään anonyymin egyptologin mielipiteeseen, on Egyptin kansan käsitys Hawassista toinen. Heille hän on sankari, joka on onnistunut palauttamaan monia varastettuja kansallisaarteita maahan ja tuomaan kerrankin egyptiläisen tutkijan äänen kuuluviin. Hawass käyttääkin argumenteissaan hyväkseen tätä isänmaallisuutta hukuttaessaan muut äänet kuulumattomiin. Samassa artikkelissa hän jatkaa:

”I can understand that some foreigners do not like our methods. They are not used to seeing Egyptian missions making new discoveries, or directing their own excavations. I do not believe that I need to prove to these people the quality and worth of my scholarship — my publications speak for themselves.”

Herra Egypti vie yleensä tärkeitä valtiovieraita ihailemaan pyramideja ja muita nähtävyyksiä, tämän kunnian on saanut mm. Barack Obama. Hawassilla on kuitenkin paha tapa haukkua näitä vieraita näiden läsnäollessa arabiaksi, mikäli nämä eivät täytä hänen kriteereitään hyvästä tyypistä. Esimerkiksi Beyonce sai viime vuonna kuulla (tietämättään) kunniansa, kun Hawass kutsui häntä ”typeräksi henkilöksi, joka ei ymmärrä mitään eikä edes halua ymmärtää”. Väite voi toki pitää paikkansakin, mutta ainakaan se ei ole järin tahdikas.

Zahi Hawass on ehkä ylimielinen, narsistinen ja liioitteleva tyranni, mutta toisaalta hänen saavutuksiaan ei voi vähätellä. Hänen myötään Egyptiin on palautettu reilut 31 000 arkeologista löytöä, ja hän on onnistunut herättämään egyptiläisissä uudenlaista ylpeyttä ja kiinnostusta menneisyyttään kohtaan.

Sitä paitsi Hawassilla on myös herkkä puoli, josta saa vilauksen hänen kertoessaan myöhäiskauden sarkofagin avaamisesta Sakkarassa.

Suosittelen lukemaan Spiegelin artikkelin Egypt’s Avenger of the Pharaohs täältä.

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s