Marhaban!

Jonkin aikaa asiaa mietittyäni päätin aloittaa ihka uuden blogin, joka käsittelee vain ja ainoastaan Egyptiin liittyviä asioita. Ennestään olen kirjoittanut blogia ajatuksistani elämästä ja toista blogia arkeologiasta, mutta Egyptistä riitti niin paljon sanottavaa että se ansaitsee oman sivustonsa. Jos ei muuten, niin ainakin muiden blogien lukijoiden hermojen säästämiseksi.

Koska itsestään on kiva puhua, summaan lyhyesti oman suhteeni faraoiden maahan:  innoistuin Egyptistä ja arkeologiasta 4-vuotiaana isäni luettua minulle Tutankhamonin haudan löytymisestä, olen käynyt Egyptissä vain kerran 14-vuotiaana – en ole nähnyt pyramideja maan pinnalta mutta kylläkin Abu Simbelin –, olen opettanut yhden lukiokurssin Egyptin historiasta, seurustelen japanilaisen egyptologian opiskelijan kanssa ja käyn paraikaa ensimmäistä egyptologian kurssiani avoimessa yliopistossa. Tässä historiani pähkinänkuoressa.

Howard Carter ja Tutankhamon

Howard Carter ja Tutankhamon. wikimedia

Mainokset
Kategoria(t): Egyptologiset linkit. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Marhaban!

  1. Howard Carterista en muista edes kuulleeni aiemmin, mutta Tutankhamonin tarina on erittäin tuttu. Siitä on myös nimiväännös Tut-Ank-Hamon.

    • Ilarius sanoo:

      Carterin ja Tutankhamonin tarinat nivoutuvat saumattomasti yhteen, mahdotonta ajatella löytäjää ilman löydettyä ja toisinpäin.

      Mitä nimiväännökseesi tulee, niin väännöshän se on: tavujako ei ole muinaisen egyptin kieliopin mukainen. Tutankhamonin nimi koostuu sanoista Tut (hahmo, kuva), Ankh (elävä) ja Amon (Amon-jumala), siis ”Amonin elävä kuva”. Oikeasti nimi kuuluisi kokonaisuudessaan Tut-Ankh-Amon-Heqa-Iunu-Shema – Amonin elävä kuva, Heliopoliin valtias.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s